Inclusie in het Onderwijs: Een Inspirerende Inleiding door Katrien Van Hamme op de LIMBOdagen
Op de recente LIMBOdagen in Leuven had onze directeur BuSO, Katrien Van Hamme, de eer om als inleider te spreken tijdens een panelgesprek over inclusie in het onderwijs. Dit evenement, georganiseerd door de KU Leuven, bracht experts samen om te discussiëren over de overgang van gesegregeerd naar inclusief onderwijs. Het aanbod van LIMBOevents staat open voor alle geïnteresseerden en vormt een leerrijke nascholing voor iedereen uit het onderwijsveld. De aanwezigheid van zowel studenten, leerkrachten, directies, zorgcoördinatoren, enz. biedt een verrijkende uitwisseling van inzichten tijdens de events.

Een Blik op Inclusief Onderwijs
Katrien Van Hamme opende haar presentatie met een krachtige visie op inclusie. Ze benadrukte dat inclusie niet alleen gaat over het integreren van leerlingen met speciale behoeften in reguliere klassen, maar ook over het creëren van een omgeving waarin elke leerling zich gewaardeerd, ondersteund en thuis voelt.
Werken vanuit Noden
Een centraal thema was het werken vanuit de noden van de leerlingen. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar de beperkingen, maar zeker ook naar de mogelijkheden en sterktes van elke leerling. Het is belangrijk dat er een samenwerking ontstaat tussen leraren, ouders, leerlingen en externe actoren om een volledig beeld te krijgen van de context en noden van de leerlingen.

Praktische Aanpassingen
Er zijn vele voorbeelden van hoe scholen inclusiever kunnen werken mits enkele aanpassingen. Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met rusthoeken of er kan zeer bewust ingezet worden op verschillende groepssamenstellingen. Het duidelijk en concreet maken van verwachtingen, toetsvragen, instructies en dergelijke meer kan bijdragen tot grotere inclusie.
Vele van deze aanpassingen komen niet alleen ten goede aan leerlingen met speciale behoeften, maar aan alle leerlingen.
Multidisciplinair Team
Een ander belangrijk punt is het belang van een multidisciplinair team. Bij het OC Koninklijk Instituut Woluwe werken leraren, leerlingbegeleiders, paramedici en psychotherapeuten samen om de beste ondersteuning te bieden aan de leerlingen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de expertise gedeeld en geborgd wordt, wat essentieel is voor het succes van inclusief onderwijs.
Adviezen voor de Toekomst
Enkele waardevolle adviezen:
- Vertrek vanuit de noden én sterktes van elke leerling. Heb aandacht voor hun welbevinden en motivatie.
- Zet in op brede en diepe professionalisering. Durf uit je comfortzone te stappen.
- Betrek medeleerlingen, ouders en externe actoren. Draag een positieve boodschap uit en zet in op wederzijdse erkenning en begrip.
De presentatie van Katrien Van Hamme was een inspirerende oproep tot actie voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs. De inzichten en adviezen bieden een waardevolle leidraad voor scholen die streven naar een inclusieve leeromgeving.
